El blat de sarraí i el fred
Les galettes són un dels plats més típics de la zona francesa de la Bretanya. Podem pensar que l’única cosa que les diferencia de les crêpes és la forma, però no és així. Les galettes no són crêpes quadrades. Són una altra cosa.
La diferència principal és la farina que s’utilitza. La crêpe es fa amb farina “normal”, de blat. En canvi la galette s’elabora amb farina de blat de sarraí, que també s’anomena de fajol, de blat negre, de gra de fajol i de blat cairut o cairat.
El blat de sarraí no és un cereal. No té gluten ni és una gramínia, però té unes característiques molt semblants. És una planta anual herbàcia de la família de les poligonàcies de 30 a 80 cm d’alçada amb fulles en forma de sageta i flors hermafrodites blanques o rosades. Sobta molt la forma del seu gra perquè no és rodó sinó piramidal i té un color gris negrós.
A l’antiguitat s’utilitzava com a pinso per a animals, però a partir dels ’80 del segle XX es generalitzà per al consum humà a causa de la creixent conscienciació per menjar d’una manera més natural i equilibrada.
Aquesta és, doncs, la gran diferència entre una crêpe i una galette. La resta d’ingredients sí que son els mateixos: ous, sal, oli i aigua.
La clàssica galette, és la Compléte. Porta pernil dolç, emmental ratllat i ou. Habitualment a França se serveix la Galette amb una petita amanida verda al costat.
El clima, com no podia ser d’una altra manera, converteix la galette en un plat típic bretó. El blat de Sarraí és molt utilitzat en països de clima fred, com ara a Ucraïna, Bielorússia, Polònia o a Rússia, on és el plat nacional i el trobareu sota el nom de “kasha”. A l’hivern ens proporciona una bona quantitat d’energia, aguantem millor el fred i alliberem una energia que ens durarà unes quantes hores.
La Galette és un complement perfecte per a dies freds i plujosos. Heu de pensar que la Bretanya té un clima oceànic, suau i molt canviant, amb vents occidentals marcats. El clima està condicionat per les marees, el pas del front polar, el Corrent del Golf i el relleu. En algunes ciutats bretones com Lorient i Pornic, hi ha una mitjana de més de 2.000 hores de sol a l’any. Penseu que Barcelona en té 2.486, Girona 2.102 o La Molina amb 2.010.
Insisteixo, el relleu és molt important a la Bretanya, sobretot el paper que exerceixen els monts d’Arées, a la part central.
Per tant, tenint en compte el mapa anterior, les zones climàtiques de la Bretanya són molt variades. Destaquen: el clima litoral, el dels monts d’Arrée i l’interior.
Si viatgeu a la Bretanya, el millor #meteolook és portar un jersei i un impermeable a la bossa. Penseu que, d’octubre a març, plou molt. Si podeu visiteu la zona de juny a setembre. #meteoconsell.
PROPIETATS:
- CONTÉ GLUCÒSID FAGOMINA: retarda la sensació de gana.
- BAIX ÍNDEX GLUCÈMIC: evita canvis ràpids canvis de nivells de sucre a la sang. Menys inflamació, canvis d’humor i augment de pes.
- MOLT PROTEIC I RIC EN AMINOÀCIDS LISINA I ARGININA: cor sa i fort.
- LLIURE DE GLUTEN: gran opció pels celíacs o persones intolerants al gluten
- NORMALITZA NIVELLS DE COLESTEROL
- FONT DE TRIPTÒFAN: ajuda a dormir millor. El triptòfan afavoreix la serotonina, un neurotransmissor i de la melatonina, una hormona neural.
- ALT CONTINGUT DE RUTINA: allarga l’activitat de la vitamina C i altres nutrients antioxidants.
- RIC EN MAGNESI: augmenta la salut del cor i dels músculs
- MOLT RIC EN FIBRA: redueix el risc de càncer de còlon
Un estudi publicat al Journal of Gastroenterology va demostrar que una dieta alta en fibra insoluble com la que es troba en el blat sarraí pot ajudar a les dones a evitar els càlculs biliars
Parem taula!Font: “Recettes de marie”
Encara no hi ha comentaris